“Miskolc turizmusa válságálló”

Megosztás

Korábban a Covid-járvány miatti korlátozások, majd az infláció és a kormány által szabadjára engedett energiaárak is hatalmasat rúgtak a szektorba, de úgy tűnik, egyértelmű javulás látható.

Válságálló a miskolci turizmus – jelentette ki Szopkó Tibor, Miskolc turizmusáért felelős alpolgármestere és Orosz Eszter, a helyi tourinform irodát is üzemeltető MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinjában.

Az alpolgármester szerint, bár a nyári szezonról nincsenek adatok, de az év első öt hónapjának tendenciái optimizmusra adnak okot. „A szektor szolgáltatóival, piaci szereplőivel folyamatosan kommunikálunk és visszajelzéseik alapján úgy tűnik, a helyi turizmus annyira erős, hogy az országos átlagnál kevésbé üti meg az a válság, ami sajnos jellemzi most a hazai turisztikai ágazatot”.

Orosz Eszter elmondta: a január és május közötti időszak adatai alapján úgy tűnik, hogy visszatérnek Miskolcra a külföldi turisták, akiknek a koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt években megfogyatkozott a száma. „ A piac sem nagyon változott 2019-hez, az utolsó békeévhez képest: elsősorban Németországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkeznek külföldi turisták Miskolcra. A lengyeleknek nagyon kedvelt célpontja a Barlangfürdő, a szlovákok esetében pedig azt vettük észre, hogy sokkal többen érkeznek akár egy-egy hétvégére, Miskolcra. Bár országosan csökken a belföldi vendégforgalom, Miskolcon a tendencia eddig másképpen alakult.

Miskolc az idegenforgalmi adóbevételek alapján a megyei jogú városok között harmadik helyen szerepel a turisztikai rangsorban, illetve arról is, hogy a szektor talpra állását jelezheti az a tény is, hogy 2022-ben minden helyi attrakciónak nőtt a látogatottsága, csökkenést egyedül a kisvasút mutat, de ez a közelmúltban lezárult felújítás miatt érthető is.

Szopkó Tibor hozzátette, a szektor szakemberei egy elhúzódó nehéz időszakra számítanak, mivel az infláció, az energiaárak és a jelenlegi háborús helyzet miatt csökkent az emberek diszkrecionális jövedelme, vagyis az az összeg, ami a kötelezően kifizetendő kiadások (például alapélelmiszer, rezsi) után megmarad, és amely szabadon, bármire elkölthető. A fejlesztések viszont turistacsalogató hatással lesznek hosszabb távon. (Forrás: Minap.hu)

Kilátó 2023.07.21.

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek